+32 (0)56 36 17 10 ma. t/m vr. van 8-12 en 13:30-17:30
×

Nieuwtjes en klanten in de kijker

Lees onze nieuwtjes op de site en blijf  via onze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe diensten en belangrijke wijzigingen op vlak van uw risico's.

Klantenzones

Wees hackers te slim af … ook in je woning!

Toestellen voor thuis worden almaar veelzijdiger en gebruiksvriendelijker dankzij het Internet of Things (IoT), het netwerk van alle apparaten die verbonden zijn met het internet en met elkaar. Voorbeelden:

  • je hartslag meten met een activiteitsmeter
  • je koffieapparaat bedienen vanuit je bed met je smartphone
  • in je koelkast kijken terwijl je in de supermarkt staat
  • de ademhaling van je slapende baby controleren via de babyfoon
  • je verlichting thuis regelen vanop je werk
  • je robotmaaier instellen wanneer je op vakantie bent

Slimme apparaten: populair, maar ook risicovol

Omdat slimme apparaten steeds goedkoper worden, verkopen ze de laatste jaren als zoete broodjes. En zo spelen ze meer dan ooit een belangrijke rol in onze woning. De toestellen bieden dan ook veel voordelen: ze denken voor jou en je kan zaken vanop afstand regelen.

Maar er zijn ook nadelen: slimme apparaten verzamelen informatie over jou en wisselen die gegevens uit via het internet en met andere toestellen. En dat maakt ze kwetsbaar voor aanvallen door hackers. Via een slecht beveiligd toestel kunnen hackers bijvoorbeeld in je smartphone geraken en zo je bankgegevens stelen. Of gewoon bij je binnen gluren langs de webcam …

Je privacy beschermen

Wees hackers te slim af met de tips van Safeonweb.be. Ik deel ze hier graag met jou:

1. Beveilig al je apparaten

Bescherm al je apparaten met sterke wachtwoorden of installeer tweefactorauthenticatie (2FA) (beschikbaar op de meeste IoT-apparaten). Verander je standaardwachtwoord en de naam van het netwerk. De naam van je netwerk bevat best geen informatie over je woning of familie, zoals je naam of adres.

2. Controleer je apps

Download je apps rechtstreeks van de officiële appstore (Google Play, Apple App Store enz.). Dat is het veiligst. Als je op een willekeurige link klikt om een app te downloaden, kan je apparaat besmet raken. Bekijk zorgvuldig welke informatie en toestemmingen je geeft voordat je apps installeert. Check je apps regelmatig en verwijder wat je niet nodig hebt.

3. Kijk de privacy-instellingen na van je socialemediaprofielen

Ga naar de privacy-instellingen van je profielen: daar kan je de gewenste instellingen kiezen. Denk goed na over wat je in je profiel opneemt: platforms vragen soms informatie die je niet hoeft te geven.

4. Stel automatische updates in en maak een back-up van je gegevens

Het is belangrijk dat je over de meest recente updates beschikt om je apparaten veilig te houden. Als je automatische updates instelt, hoef je er niet meer aan te denken om de updates zelf te doen. Maak kopieën van wat belangrijk voor je is (bijvoorbeeld foto’s en contactgegevens), en sla ze offline of in de cloud op.

5. Houd je apparaten voor thuis en het werk gescheiden

Je gebruikt best aparte toestellen voor het werk en voor thuis. Het apparaat dat je voor het werk gebruikt, moet uitsluitend voor je werk dienen. Zo beperk je eventueel dataverlies tot een minimum als er problemen zijn met je toestel. Deel je een apparaat, zorg er dan voor dat elke gebruiker een afzonderlijk gebruikersprofiel heeft. 

Je woning voor andere zaken beschermen?

Inbraak, waterlek, brand, verloren huissleutels … Ook daar kan je je tegen beschermen met een goede woningverzekering.
Advies nodig? Ik sta voor je klaar zodat je thuis altijd goed verzekerd bent!


Bron tips: safeonweb.be

Cambien
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×