+32 (0)56 36 17 10 ma. t/m vr. van 8-12 en 13:30-17:30
×

Nieuwtjes en klanten in de kijker

Lees onze nieuwtjes op de site en blijf  via onze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe diensten en belangrijke wijzigingen op vlak van uw risico's.

Klantenzones

ABEX-index

Wij krijgen regelmatig vragen over de premies van de brandpolissen die verhoogd zijn. 

Daarom even een korte uitleg hoe dit komt. 

In uw brandpolis moet het te verzekeren kapitaal van uw gebouw de heropbouwwaarde zijn. Dit wil zeggen dat op het moment dat uw woning afbrandt men het kapitaal moet verzekerd hebben die nodig is om een identieke woning herop te bouwen op dat moment. Als men dit kapitaal vandaag bepaalt en verzekert, beantwoordt dit kapitaal binnen bv. 10 jaar niet meer aan de correcte heropbouwwaarde. Dit komt doordat het materiaal, uurlonen enz. in de loop der jaren steeds duurder worden. Daarom wordt het verzekerde kapitaal gekoppeld aan de ABEX-index. Dit wil zeggen dat het verzekerde kapitaal ieder jaar mee evolueert met deze index. Uw verzekeringspremie wordt berekend op het verzekerde kapitaal en evolueert dus mee met deze index. 

Het ABEX indexcijfer volgt de evolutie van de bouwkosten in België door de observatie van de prijzen van de bouwmaterialen en de loonkosten in de bouwsector. 

De ABEX-index wordt 2 maal per jaar (in de maanden mei en november) vastgesteld door de Associatie van Belgische experten.

Ter illustratie 

Abex-index bij opstellen polis in 2003: 547

Verzekerde heropbouwwaarde in 2003: €155.000

Berekening anno 2023: €155.000 x 1004/547 = €284.497 als huidige heropbouwwaarde

Cambien
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×