+32 (0)56 36 17 10 ma. t/m vr. van 8-12 en 13:30-17:30
×

Nieuwtjes en klanten in de kijker

Lees onze nieuwtjes op de site en blijf  via onze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe diensten en belangrijke wijzigingen op vlak van uw risico's.

Klantenzones

Misvattingen over het pensioen

Hoeveel pensioen krijgt u ooit? 

Een vraag die zowat de hele actieve bevolking bezighoudt. Daarnaast leven ook heel wat misverstanden over het pensioen. Over de gemiddelde leeftijd waarop we met pensioen gaan, bijvoorbeeld. De wettelijke pensioenleeftijd ligt momenteel op 65 jaar. We denken ook dat de meesten pas tegen die leeftijd met pensioen gaan. Maar de gemiddelde werkelijke pensioenleeftijd is 61,3 jaar (in 2017 volgens het Federaal Planbureau). Ook de levensverwachting na pensionering ligt hoger dan vaak gedacht. Iemand die nu 65 jaar is, leeft gemiddeld nog 20,5 jaar. Voor mannen en vrouwen die vandaag 30 jaar zijn, loopt die levensverwachting waarschijnlijk op tot 90 jaar. Verder weten heel wat mensen niet hoe ze hun pensioen moeten voorbereiden en nemen ze daarbij een afwachtende houding aan. 

Hoe uw pensioen voorbereiden als ondernemer? 

Omdat we nog lang blijven leven na ons pensioen - liefst met dezelfde levensstandaard - is het net belangrijk om voldoende pensioenkapitaal op te bouwen en daar vroeg genoeg mee te beginnen. Dat kan in 4 pijlers.

1ste pijler

Voor een zelfstandige bedraagt het wettelijk pensioen gemiddeld maar 900 euro (volgens de RSVZ). Dit is waarschijnlijk ontoereikend om uw welvaart na uw pensioen op peil te houden.

2de pijler

Voor een sappiger appeltje voor de dorst spaart u dus best in de 2de pijler met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Dat levert u het belangrijkste fiscaal voordeel. Doordat u de gestorte premies kunt aftrekken als beroepskosten, betaalt u minder sociale bijdragen. Zo recupereert u tot 60 % van uw premies. 

Als zelfstandige bedrijfsleider met een vennootschap kunt u het VAPZ combineren met een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Uw vennootschap betaalt de bijdragen die onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskosten. Bent u zelfstandige zonder vennootschap en wilt u meer sparen dan wat mogelijk is met het VAPZ? Voeg dan de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) toe aan uw VAPZ. U geniet onder bepaalde voorwaarden 30 % belastingvermindering.

3de pijler

U kunt eveneens gaan voor het fiscaal voordelige langetermijnsparen of pensioensparen.

4de pijler

Pensioen opbouwen kan ook zonder fiscaal voordeel via sparen, beleggen, verzekeringsproducten of vastgoed. Hoe u uw pensioenkapitaal ook bijeenspaart, u laat best regelmatig uw contracten fiscaal optimaliseren. Als u meer verdient, hebt u immers meer ruimte om te sparen.

De juiste informatie is goud waard

U verzekeren van een goed pensioen is vooral een kwestie van de juiste informatie in te winnen en op tijd actie te ondernemen. 

Bent u zelfstandige met of zonder vennootschap of bedrijfsleider?

Voor uw pensioen of dat van uw personeel geven wij graag advies over de beste formule voor uw situatie.

Meer info over uw wettelijk en, eventueel, aanvullend pensioen vindt u op www.mypension.be.

Cambien
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×